Holle beitels

Holle beitels worden gebruikt om hout mee weg te snijden of te steken en worden ook wel gutsen genoemd. Er ontstaan houtspanen na het snijden of steken die van het werkstuk af worden gehaald zodat het werkstuk de gewenste vorm zal krijgen.

1 artikelen

1 artikelen

Wat zijn holle beitels?

De holle beitels worden gebruikt om hout mee te steken of weg te snijden. Hierdoor ontstaan houtspanen die van het werkstuk afgehaald worden om het werkstuk de gewenste vorm te geven. De holle beitels worden ook wel gutsen genoemd.  De soort guts hangt af van de houtsoort en de vormen die uitgesneden/uitgestoken moeten worden.  De nieuwe serie van de holle timmermansbeitels van MHG Blokhaus volgt het ontwerp in de vorm ontwikkeld door Barr Tools. Deze gereedschappen zijn vervaardigd volgens een nieuw smeedproces en worden gekenmerkt door hun hoge snijkantvastheid, elasticiteit en duurzaamheid. Met de hoge mate van structurele compressie en de warmtebehandelingskwaliteit van het hooggelegeerde materiaal worden prestatie-eigenschappen bereikt die voorheen voorbehouden waren aan handgesmede gereedschappen.

Wat zijn de voordelen van holle beitels?

  • De guts is voorzien van een robuust, krachtig en rond heft voor meer comfort en extra grip.
  • Elke beitel wordt gecontroleerd op hardheid en snijkantbehoud
  • De snede is hol

Wat zijn de toepassingen voor holle beitels?

Deze beitels worden onder andere gebruikt voor het steken van gootvormige groeven en holstaande vlakken. De holle beitel is ideaal voor het nabewerken van de ronde langskanalen van balken. Gutsen worden ook gebruikt om linoleum te bewerken en voor belettering.