Lignatool zwaluwstaart frees set

Het freessysteem is geschikt voor balken met een breedte van 60-180 mm en een hoogte van 60-360 mm.
Optisch zeer fraai geen blikken of hoeken meer gebruiken en een oerdegelijke verbinding.

28 artikelen

28 artikelen

Wat is een zwaluwstaartfrees?

De zwaluwstaartfrees wordt gebruik om de welbekende zwaluwstaartverbinding te maken. De zwaluwstaartfrees heeft zijn naam te danken aan de staart van een zwaluw, omdat deze ook van binnen naar buiten zich verder verspreidt.
Deze frees is ideaal vanwege zijn vastgrijpende bouw. Hierdoor kunnen namelijk veel trek- en drukkrachten opgevangen worden. De zwaluwstaartfrees moet gebruikt worden in combinatie met een freesmachine.


Wat kun je met een zwaluwstaartfrees?

In combinatie met een freesmachine kunt u zeer sterke houtverbindingen maken.
De zwaluwstaartverbinding kan het beste ingezet worden voor het maken van een hoekverbinding, zoals bijvoorbeeld in kisten, kleine kasten of lades. De verbinding wordt ook vaak gebruikt bij meubels, vanwege de zeer sterke constructies die u ermee kunt maken.
Om ervoor te zorgen dat de verbinding makkelijker in elkaar schuift, kunt u aan de voorzijde van de zwaluwstaart een klein schuin stukje weghalen.


Wat zijn de voordelen van een zwaluwstaartfrees?

De zwaluwstaartfrees is uitermate geschikt om een verbinding onzichtbaar te maken. Ook kunt u met behulp van de zwaluwstaartfrees houtconstructies snel en eenvoudig monteren. U heeft geen metalen verbinders nodig door gebruik van de zwaluwstaartfrees. Ook kunt u hierdoor houtverbindingen goedkoop produceren.
De zwaluwstaartfrees is tijd- en kostenbesparend bij het verlijmen, want er zijn geen lijmklemmen nodig.


Welke soorten zwaluwstaartfrezen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten zwaluwstaartfrezen die allemaal weer zijn in te zetten voor een specifieke klus. Zo zijn er bijvoorbeeld de open, half open, of gesloten verbindingen. Bovendien verschilt de diameter van de frezen en komt de schachtdiameter niet altijd overeen met die van de freesmachine. De schachtdiameter geeft de diameter van de steel aan. Over het algemeen bestaan er 3 types: De 6, 8 en 12 mm. In de meeste gevallen komt de 6 of 8 mm schachtdiameter te pas. Ook varieert de diameter van de kop van 5 mm tot 20 mm. Hoe groter de diameter, hoe beter de frees geschikt is voor het maken van verbindingen in dikke planken.
Er zijn twee belangrijke type frezen te onderscheiden: De zwaluwstaartfrezen met ingebouwde tanden en de zwaluwstaartfrezen waarvan de tanden verwisseld kunnen worden. De frezen waarvan de tanden verwisseld kunnen worden, zijn wel duurder, maar zijn ook veel duurzamer.
Ook zegt de lente van de kop van de frees en de diameter iets over de snijhoek. Zwaluwstaartfrezen met een lange kop zijn geschikt voor een diepe verbinding en zwaluwstaartfrezen met een brede kop zijn voor brede verbindingen.
Een kleine hoek in combinatie met een smalle kop is geschikt voor veel verbindingen in één rij.