Houtbeitels

Houtbeitels zijn een onmisbaar stuk handgereedschap voor houtbewerkers. Als je nu wilt steken, hakken of stoten, bij Houtbewerkingswinkel vind je voor elk soort houtbewerking de juiste houtbeitel.

67 artikelen

Pagina

67 artikelen

Pagina

Wat zijn houtbeitels ?

Een houtbeitel wordt gebruikt om te steken of te hakken in de houtbewerking. De vorm van de houtbeitel is afhankelijk van de toepassing. Er zijn vele soorten houtbeitels, zodat elk type houtbewerking gerealiseerd kan worden. Alle houtbeitels zijn voorzien van een heft, ook wel hecht genoemd, welke van hoogwaardig hout is gemaakt. Het uiteinde van de beitels is voorzien van een metalen afwerking, waardoor de beitel ook aangeslagen kan worden met een (houten) hamer. Ook zijn de beitels voorzien van een metalen blad dat vrijwel altijd een scherpe zijde en een scherp toelopend uiteinde heeft. Op het moment dat het blad minder scherp wordt, kan deze gemakkelijk geslepen worden. Over het algemeen geldt: hoe kleiner de slijphoek, des te scherper de beitel, maar ook des te eerder het blad weer bot wordt.


Wat voor soorten houtbeitels zijn er?

De MHG Messerschmidt houtbeitels kunnen gecategoriseerd worden in steekbeitels, hakbeitels, holle beitels, stootbeitels, gatensteekbeitels, timmermansbeitels en visstaart beitels. Voor elke soort bewerking is dus een geschikte houtbeitel verkrijgbaar. Er zit verschil in de soorten hout van de heften en in de maten van de beitels. Ook de slijphoek van de soorten beitels is verschillend.Er zijn ook beitelsets verkrijgbaar, waardoor de verschillende soorten beitels gecombineerd verpakt worden.


Wat zijn de voordelen van houtbeitels?

De houtbeitels van MHG Messerschmidt worden gekenmerkt door de elasticiteit en de lange levensduur. De beitels zijn voorzien van een metalen ring op het uiteinde die beschadiging voorkomt.Door het extra slijpen aan de onderzijde van de steekbeitel is een absoluut vlakke spaanafvoer mogelijk gemaakt.Het heft dient voor een betere grip.


Wat zijn de toepassingen voor houtbeitels?

De beitels kunnen ook als onderdeel van gereedschap voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de vlakbank. Houtbeitels worden gebruikt om de vorm van het hout te veranderen. Daarnaast worden houtbeitels gebruikt bij het maken van houtverbindingen.Vaak worden beitels ook gebruikt in combinatie met een hamer om de beitel mee aan te slaan. Echter, als er slechts kleine hoeveelheden hout moet worden weggestoken, is het gebruik van een beitel onverstandig. 


Wie gebruikt houtbeitels?

Houtbeitels kunnen door iedereen gebruikt worden en daardoor worden gebruikt door professionals, maar ook zeker door de enthousiaste doe-het-zelfklusser. Wel is het belangrijk om de beitels goed te onderhouden door deze te blijven slijpen en op een stabiele plek op te bergen.