Steekbeitels

Steekbeitels zijn ideale tools voor het bewerken van hout, waarmee je kunt hakken of steken. Onmisbare handgereedschappen voor de timmerman bij bijvoorbeeld de constructie van blok- en vakwerkhuizen, het maken van een halfhoutverbinding, het maken van de aansluitingen voor zwaluwstaart-plafondbalken en voor het na-bewerken van de zadels.

38 artikelen

Pagina

38 artikelen

Pagina

Wat zijn steekbeitels?

De steekbeitel is de meest gebruikte houtbeitel en wordt gebruikt om hout weg te steken/hakken om inkepingen te maken. Door deze inkepingen wordt de mogelijkheid gecreëerd om bijvoorbeeld twee houten balken aan elkaar te verbinden. Deze beitel is te herkennen aan de scherpe hoek in het beitelblad. Het belangrijkste verschil tussen een hakbeitel en een steekbeitel, is dat de hoek van de steekbeitel veel scherper is, zodat hout afgestoken kan worden. De breedte van de steekbeitel kan oplopen tot maar liefst 50 mm.Deze beitels zijn vlak aan één zijde en hebben afgeschuinde randen aan de andere zijde.


Wat voor soorten steekbeitels zijn er?

Houtbewerkingswinkel verkoopt steekbeitels van het merk MHG Messerschmidt. De maten van de breedte van de steekbeitels kunnen verschillen. Daarnaast kan het materiaal van het heft verschillen. 


Wat zijn de voordelen van steekbeitels?

  • De steekbeitel is extra scherp, zodat een precieze afwerking van het hout gerealiseerd kan worden.
  • De steekbeitel kan ook dienen als hakbeitel vanwege de scherpe punt.
  • De metalen ring op het uiteinde voorkomt beschadigingen aan het heft en is daarom ook geschikt voor professioneel gebruik.
  • Door het extra slijpen aan de onderzijde van de steekbeitel is een absoluut vlakke spaanafvoer mogelijk gemaakt.
  • De MHG steekbeitel wordt gekenmerkt door de elasticiteit en de lange levensduur.


Wat zijn de toepassingen voor steekbeitels?

Steekbeitels worden onder andere gebruikt bij het maken van een halfhoutverbinding of een zwaluwstaartverbinding.Daarnaast worden steekbeitels gebruikt voor bijvoorbeeld het inhakken van scharnieren of het uithakken van een vorm in hout.