Gatensteekbeitels

Gatensteekbeitels zijn draaibeitels met een smalle hoofdsnijkant voor insteken en afsteken. Bij grover werk komt deze beitel goed van pas. De snede is recht en de gatensteekbeitel wordt ook wel insteekbeitel of lochbeitel genoemd.

7 artikelen

7 artikelen

Wat zijn gatensteekbeitels?

Een gatensteekbeitel is een draaibeitel met een smalle hoofdsnijkant voor insteken en afsteken. Dankzij de gatensteekbeitels kunt u grover werk uitvoeren. De gatensteekbeitel wordt ook wel de insteekbeitel of lochbeitel genoemd. De insteekbeitel heeft een smaller, maar dikker blad dan de steekbeitel en geen afschuining aan de zijkant. De schuine kant van de insteekbeitel is iets smaller dan de achterkant. De vorm van de snede van deze beitels is recht. De insteekbeitels hebben een beuken heft.


Wat voor soorten gatensteekbeitels zijn er?

De gatensteekbeitels zijn verkrijgbaar in verschillende maten oplopend van een breedte van 4 – 16 mm. Alle gatensteekbeitels hebben een lengte van 33 cm.


Wat zijn de voordelen van gatensteekbeitels?

  • De metalen ring op het uiteinde voorkomt beschadigingen aan het heft en is daarom ook geschikt voor professioneel gebruik.
  • Doordat de achterkant iets breder is dan de schuine kant, wordt het optreden van laterale wrijving tijdens het afdichten en het vastlopen door verdraaien voorkomen. 


Wat zijn de toepassingen voor gatensteekbeitels?

De gatensteekbeitels worden vaak gebruikt bij het uitbeitelen van pennen en inkepingen. Ook worden de insteekbeitels gebruikt om soortgelijke vormen te snijden. Deze beitels worde voornamelijk gebruikt bij timmerwerk.