Zwaluwstaart verbinders

Denkt u aan de massieve houtbouwverbinding, dan denkt u natuurlijk ook aan de onlosmakelijk met elkaar verbonden zwaluwstaartverbinding. Dit is de absolute musthave voor het maken van een onzichtbare hout-op-houtverbinding. Zwaluwstaartverbindingen worden vooral gebruikt in houtconstructies zoals overkappingen, veranda's, kapconstructies en bij de houtskeletbouw. 
Deze zwaluwstaartverbinders zijn geschikt voor hout op hout en volledig gecertificeerd voor hoge neerwaartse kracht.


Andere soorten houtverbindingen | Zwaluwstaartverbinders voor metaal en beton aansluiting

24 artikelen

24 artikelen

Wat zijn de Pitzl zwaluwstaartverbinders?

Pitzl is dé producent van ijzerwaren voor industrie en de bouw, zoals paaldragers, wandverbinders en zwaluwstaartverbinders. De zwaluwstaartverbinding is een klassieke houtverbindingsplaat in de vorm van een zwaluwstaart. Voorheen werd deze verbinding met handgereedschap in het hout gemaakt. Denk hierbij aan een zaag, een beitel en een hamer. Tegenwoordig kan deze verbinding ook met een freesmachine en een mal gemaakt worden. De verbinding zal goed in het hout passen dankzij deze mal. Kijk voor de universeelmallen van Lignatool ook eens op onze pagina. Erg karakteristiek aan deze verbinding is dat de verbinding hoge belastingen aan kan. 


Wat zijn de voordelen van de Pitzl zwaluwstaartverbinders?

  • De verbinding kan onzichtbaar worden verwerkt met behulp van de freesmachine en een mal
  • De montagemallen maken het infrezen van de zwaluwstaartverbinding nog makkelijker
  • Dankzij de eenvoudig verstelbare mal, kan de verbinderbreedte snel worden ingesteld.
    Na een correcte instelling kan zonder verder ombouwwerk worden gefreesd en gemonteerd.
  • De kleinste zwaluwstaartverbinder kan al een neerwaartste kracht opnemen van 2,42 KN = 246,77 kg.
  • De verbinding kan veel neerwaartse belasting opvangen

Pitzl zwaluwstaartverbinders brandbeveiligingsconcept

Preventieve brandbeveiliging wordt steeds belangrijker en vooral in de houtbouw.
De zwaluwstaartverbinders zijn daarom uitgebreid getest en opgenomen in de ETA-goedkeuring. De verbinders voldoen nu aan de hoogste eisen van brandbeveiliging. De universiteit van München heeft brandproeven onderzocht. De brandproeven van de verbinders gaven een brandvertraging van 60 minuten.


Wat voor soorten Pitzl zwaluwstaartverbinders zijn er?

De zwaluwstaartverbinding bestaat uit twee delen:

1. De zwaluwstaartslede
2. De zwaluwstaartgroef

Deze twee delen passen op slechts één manier in elkaar. De zwaluwstaartslede kan dus slechts op één manier in de zwaluwstaartgroef schuiven. Dit zorgt voor een  sterke verbinding die perfect vervaardigd kan worden en zelfs zonder lijm al ontzettend sterk is. Er zijn ook zwaluwstaartverbindingen waarbij de zwaluwstaart taps loopt en de verbinding niet kan bewegen en in elke richting  krachten kan opnemen. De verbinding wordt dan in een richting geschoven waarbij de zwaluwstaart tijdens het inschuiven wordt geblokkeerd door een pen.
De zwaluwstaartverbinders worden ook wel “verborgen balkverbinders” genoemd. De verbinding wordt namelijk onzichtbaar als u de verbinders infreest. Dit is natuurlijk ideaal voor de afwerking en wordt een “verdekte (gesloten) verbinding” genoemd. Bij de “open zwaluwstaartverbinding” is aan de zijkant van het hout te zien dat er gebruik gemaakt is van deze houtverbinding. Deze verbinding komt het vaakst voor.

Er zijn daarnaast talloze andere varianten van de zwaluwstaartverbinding. Denk hierbij aan halfverdekte zwaluwstaartverbindingen, schuifzwaluwstaarten of de Japanse zwaluwstaartverbindingen.
Houtbewerkingswinkels beschikt over een breed assortiment van verschillende soorten zwaluwstaartverbinders van het merk Pitzl. Wij bieden zwaluwstaartverbinders aan met een breedte van 25 mm – 120 mm en een hoogte van 80 mm – 600 mm.


Wat zijn de toepassingen van de Pitzl zwaluwstaartverbinders?

De zwaluwstaartverbinding kan gebruikt worden voor talloze houtverbindingen. De zwaluwstaartverbinding wordt gebruik voor grote draagconstructies zoals bij een balklaag, pergola of een overkapping. Daarnaast kan de verbinding gebruikt worden bij het monteren van kisten, lades voor kasten, opbergbakjes en kastjes. Is uw interesse gewekt voor een Pitzl zwaluwstaartverbinder van houtbewerkingswinkel? Of heeft u een specifieke vraag? Neem vrijblijvend contact met ons op of breng een bezoekje aan ons showroom. U bent van harte welkom!