Hakbeitels

Hakbeitels worden gebruikt om diepe gaten te hakken en komen goed van pas bij het beitelen van kanalen van balken. De zijkanten zijn recht in tegenstelling tot de steekbeitels. Het heft is enorm, waardoor er meer grip ontstaat en de beitel bestand is tegen zware klappen.

1 artikelen

1 artikelen

Wat zijn hakbeitels?

De hakbeitel is een geschikt stuk gereedschap die goed van pas komt bij het beitelen van kanalen van balken. Ook wordt de hakbeitel gebruikt om diepe gaten te hakken. Dit is de reden waarom de hakbeitel een dik blad heeft dat dubbel geslepen is. Het heft van de MHG hakbeitel is heel groot, zodat een stevige grip wordt gewaarborgd en de beitel bestand is tegen zware klappen. De zijkanten van de hakbeitel zijn recht. De steekbeitel heeft daarentegen schuin afgeslepen zijkanten. De vorm van de beitels is op zo’n manier aangepast dat een gat snel is gehakt.
Het belangrijkste verschil tussen een hakbeitel en een steekbeitel, is dat de hoek van de steekbeitel veel scherper is, zodat hout afgestoken kan worden.


Wat zijn de voordelen van hakbeitels?

  • De hakbeitel heeft een hoge snijkantvastheid, elasticiteit en levensduur.
  • Het heft is erg groot zodat er meer grip wordt gewaarborgd en zware klappen geen effect hebben.
  • De hakbeitel heeft een rechte snede


Wat zijn de toepassingen van hakbeitels?

Hakbeitels worden voornamelijk gebruikt om te kunnen hakken in raam- en kozijnhout of om openingen in hout te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een slot in een deur. Daarnaast worden deze beitels gebruikt om houtverbindingen tot stand te brengen. Vaak wordt de hakbeitel gebruikt in combinatie met een hamer voor meer kracht.